Najvažniji rekvizit kada vežbate jogu jeste vaša prostirka za jogu. Da li nosite prostirku sa sobom na putovanjima?

Do sada sam nosila prostirku samo na dužim putovanjima. Smatrala sam da na kraćim putovanjima mogu da preskočim sa vežbama. Sada je to drugačije. Prostirka mi nije neophodna da bih vežbala. Ima mnogo načina da se snađem i da uradim nešto dobro za sebe i svoje telo. Jedan od načina, ako nemam prostirku sa sobom, jeste da vežbam u krevetu. Uvek mogu da se izvedu vežbe nežnog istezanja, prijatnog zagrevanja zglobova. Pored kreveta mogu da se izvedu vežbe u stajaćem položaju, zatim nekoliko položaja balansa. Na stolici možete da uradite blago uvrtanje.

Zaključila sam da mi prostirka nije neophodna za ovakav vid vežbanja, buđenja ili odmor tela. Vežbe ne moraju biti zahtevne. Dovoljno je nežno i prijatno istezanje ili jačanje, pa da se osetimo prijatnije.

Ako nismo sigurni koje vežbe i kojim redosledom treba da uradimo, postoji nekoliko smernica.  Za početak blago pokretanje zglobova šaka i stopala, laktova i ramena, kolena i kukova i naravno masiranje leđa. Krećemo se kao mačka koja se proteže, zatim suprotno tome skupljamo se, sve pokrete uskladimo sa dahom. U krajnjem slučaju, poslušajmo telo, ono će znati da daje signale koji mu položaji prijaju.

 

pozdrav suncu

 

Pozdrav suncu je najefikasniji vid kratkog vežbanja i održavanja kondicije tela kada nismo u mogućnosti da vežbamo zbog promene mesta ili nedostatka vremena.Vežbači koji znaju redosled i način izvođenja tih vežbi mogu uraditi nekoliko ciklusa.

Čak i da je sve ovo nemoguće, uvek dišemo. Što god da radimo u toku putovanja, uvek možemo da odaberemo da svesno dišemo. Dah je taj koji će nas voditi ka opuštanju i relaksaciji. Obratimo li pažnju na položaj i pokret tela, popravićemo uočene napetosti i nepravilnosti.

Kada se vratimo sa putovanja, možemo da nastavimo sa redovnim radom i uobičajenom praksom.

 

 

Autor : Ivana Stanojević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *