Pored svojih joga aktivnosti, imao sam sreću da instruktor kod koga sam krenuo na jogu bude dobar poznavalac i kundalini joge. I to ništa ne bi značilo da ja nisam kao i za sve ostalo bio vrlo radoznao. Odlučio sam da probam, i evo sada posle 3 godine baš o tome pišem. 🙂

Kundalini je po svojoj prirodi energija koja prepoznaje sve naše energetske, emotivne, mentalne, ali i fizičke blokade i ima tu sposobnost da ih razbija i pravi svojevrsno čišćenje. To je energija koja spava u svakom čoveku u području prve čakre – Muladhara.

Kako se ova energija uzdiže kroz energetski kanal, čovek tako i postaje srećniji, zadovoljniji, uravnoteženiji i zdraviji u svakom smislu. Njenim podizanjem ka gornjim čakrama intelektualne sposobnosti dolaze do izražaja, poboljšavaju se memorija i koncentracija, kao i snaga volje.

 

 

Rezultat pranajame je buđenje kundalini. Kod tog postignuća, vreme i prostor se približavaju i konačno se susreću u jednoj određenoj tački. Kada se sjedine, događa se eksplozija i ta eksplozija je poznata kao buđenje i manifestacija kundalini. Ova kundalini je izvor prvobotne snage, uspavane, večne sile koja je u čoveku uspavana milionima godina.

Krajnji cilj kundalini energije je da se dostigne stanje čiste svesti, odnosno prosvjetljenje. Sve sumnje i strahovi ostaju daleko iza nas kada dopustimo ovoj energiji, koja je po svojoj prirodi božanska, da djeluje u nama. Probuđena kundalini energija će svakom čoveku pomoći da otkrije svoje potencijale, uspavane talente, specifične osobne moći, i da na najautentičniji način izrazi sebe i postane najbolji što on može biti.

 

 

Samo buđenje kundalini energije podrazumeva dugotrajan i predan rad, kroz različite metode disanja, vežbi i mentalnih i emocionalnih čišćenja. Takođe zahteva stručno vođenje kroz ceo proces i trening gde je pojedinac stalno pod nadzorom učitelja koji je spreman da radi sa drugima na polju njihovog duhovnog razvoja.

Zahvaljujući kundalini energiji čovek dobija mogućnost da živi punim plućima, da sebe i svet oko sebe potpunije oseća, da se raduje i da oko sebe širi mir, pozitivnu energiju i ljubav. Danas postoje različiti prostupi kundalini treninzima, ali po mom mišljenju je najbolji onaj na kome niste opterećeni kako ćete da izgledate.

 

 

Autor : Marko Ilić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *