momak sedi na klupi drzeci buket crvenih ruza

Nemali broj puta još tokom odrastanja dešavalo nam se da osetimo da smo odbačeni od strane drugih; prijatelja, simpatije, nastavnika, devojke/dečka, neko i od roditelja. U odraslom dobu, najteže nam pada da budemo odbačeni od emotivnog partnera, bilo u fazi udvaranja, bilo nakon dugogodišnjeg zabavljanja ili braka. Osećanje odbačenosti deluje na nas snažno obično je to osećaj kao da smo ostali sami na svetu, da nema nade, da smo manje vredni i da zbog toga i ne zaslužujemo da budemo voljeni i prihvaćeni. Dakle, nakon toga što sebi protumačite i osetite da ste bili odbačeni, počinjete da manifestujete niz depresivnih reakcija. Da li uopšte ima smisla osećati se odbačenim?!

 

Ne odbacujte sebe!

 

Postoje dve faze osećanja odbačenosti. Prva faza je osoba X vas je odbacila, a druga faza je vi ste odbacili sebe. Prema tome, mi možemo biti ostavljeni ili, ako hoćete, odbačeni od strane drugih ali da ujedno ne odbacujemo sami sebe. Onog trenutka kada odbacimo sami sebe počinje da se javlja to teško osećanje odbačenosti, a ne kada to drugi urade. To što niste prihvaćeni od nekog drugog ne znači da manje vredite i da ne možete nikada biti srećni. Vaša sreća ne zavisi od toga da li će vas drugi prihvatiti ili odbaciti već samo i jedino od toga koliko vi sebe prihvatate. Ne odustajte od sebe, dozvolite sebi da iznova počnete jer jedino vi upravljate sopstvenim osećanjima.

 

Osećanje manje vrednosti i odbačenost

 

U osnovi osećanja odbačenosti je zapravo osećanje manje vrednosti koje odbačena osoba ima i razvija. Uobičajeno je da osobe koje se osećaju odbačeno prihvataju tuđe kritike „zdravo za gotovo“ jer se to uklapa u njihovu negativnu sliku o sebi. Postoji tendencija da onog ko ih je odbacio stavljaju iznad sebe i smatraju ga superiornim, a sebe inferiornim u odnosu na njega. Važno je znati da odnosi među ljudima nisu nikakav vid takmičenja i da ne pobeđuje onaj ko prvi ode ili ko se kratko zadržava. Često oni koji ne mogu da se zadrže u nečemu duže imaju strah od vezivanja, odnosno odbacivanja, pa prema tome ne zaslužuju nikakvo posebno vrednovanje, te su njihove „pobede“ kratkog daha.

Kao što smo već napomenuli u prethodnom tekstu, nemoguće je svideti se svakome jer se ni vama ne dopadaju svi ljudi. Odbacivanje treba prihvatiti kao sastavni deo života. Od odbacivanja možete i dobiti jer shvatite da osobe koje su vas odbacile zapravo i nisu bile neke srećne kombinacije za vas. Svakodnevno nešto/nekog odbacujemo ili prihvatamo i često se to dešava a da ne primetimo, ono što je važno je da ne odbacimo sebe jer mi smo jedina osoba koja realno to može.

 

Ne znate da kažete „Ne”  – pročitajte šta Sanja ima da kaže o toj temi.

 

 

Autor: Sanja Marjanović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *