devojka se masira rukama

Podmlađivanje ili Rasajana dolazi od reči  ,,rasa” na sanskritu, što znači ,,nektar, esenciju, ukus, vrhovni užitak”. Rasajana je bilo koja supatanca ili praksa koja se koristi u ajurvedi (indijskoj medicini), a koja vodi ka podmlađivanju. Po ajurvedskom učenju, rasa predstavlja sva naša tkiva u organizmu, a posebno rasa  utiče na plodnost i imunitet čoveka. Visok i kvalitetan nivo rase unutar čoveka dovodi do dugovečnosti, vitalnosti, dobrog zdravlja, kvalitetnog i postojanog mentalnog i emotivnog tela. U ajurvedi se teži održavanju i prevenciji zdravlja, kao i uklanjanju uzroka nastale bolesti. Rasajana spaja obe ove oblasti i teži da čovek ostane u prirodnom balansu.

Podmlađivanje se ne odnosi samo na fizičko zatezanje kože lica i tela, već se odnosi na celokupno zdravlje, iznutra i spolja, sa svim energetskim aspektima čoveka. Zato je važnost prane ili životne sile (koja sve prožima) izuzetno bitno da se neguje i održava. Tu spadaju razne tehnike disanja, joga vežbi, meditacije, upotreba lekovitih ajurvedskih biljaka i hrane, a takođe redovna upotreba ulja za negu kože i kose. Da bi prana kvalitetno proticala, neophodno je učiti povezivanje sa Prirodom ili Univerzalnom svešću putem navedenih tehnika.

Samo tada ta svest počinje da upravlja funkcijama organizma i nastaje dugovečnost, tj.održava se rasa u balansu i ostajemo vitalni i mladoliki. Drevni ajurvedski vidovnjaci tj. doktori su u davna vremena podešavali svoju svest sa Univerzalnom svešću i tako ostajali u konstantnom balansu iznutra i spolja. Naravno, mi možemo u skladu sa našim mogućnostima i trenutnim razvojem da se podesimo do one mere na koju smo spremni i težiti ka tom ostvarenju stalno. To će omogućiti unutrašnji i spoljašnji razvoj i razvićemo osećaj kako finkcioniše um, telo, prana, emocije itd.  Kada krenemo u putovanje sa svešću i kada je upotrebljavamo pravilno, tada ona postaje najbolji lek.  Naša nesvest i mehanično ponašanje je ono što nas zarobljava na jednom mestu i tada ni prana ne može teći kvalitetno.

 

 

Rasajana tehnike se mogu primeniti kod zdravih ljudi, ali i kod bolesnih. Zato se prvo pristupa tzv. panchakarma tehnikama za čišćenje organizma, a nakon toga sledi upotreba biljaka, kao i upotreba određenih  tehnika masaže za negu i lepotu.

Koje su to biljke koje se uzimaju danas iz ajurvede, a poznate su i kod nas?

Prva je ashwaganda i shatavari koje štite ćelije od različitih loših uticaja, dok tulsi, brahma i ashwaganda imaju sposobnost da se adaptiraju po potrebi tamo gde treba lečenje unutar ćelije.

Koristi od Rasajane su sledeće:

– ishranjuje tkiva na optimalnom nivou

– obezbeđuje dugovečnost

– hran

– podmlađuje kožu lica i tela, kao i kosu

– tonira unutrašnje organe i ispunjava ih pranom

– jača rad svih čula

Za kraj, evo jedan divan ajurvedski recept za čistotu i lepotu lica koji vraća u ravnotežu jer lice oslikava celokupno naše biće i stanje iznutra i spolja, ono je mapa celog organizma.

 

-ZLATNA MASKA-

 

  • 1 kašika bilo kog brašna
  • 1 kašika kurkume
  • 1 kašika ulja od badema, može i kokosovo ulje
  • 2 kašike sandalovinog praha (pronaći u biljnim apotekama, mozda online ili u radnjama zdrave hrane)
  • dodati malo vode, promešati i naneti ovu masu (pastu) na lice. Držati 20 minuta. Isprati.

Ovo je odlična maska koja ima isceljujuće efekte, kao i efekat podmlađivanja. Često je upotrebljavam u Devini tretmanina za podmlađivanje.

 

 

Autor : Monja Švec

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *