ulje u staklenoj posudi sa cimetom sa strane

,,Čovjek je otjelovljenje univerzuma. U čovjeku postoji onoliko raznolikosti koliko i u spoljnom svijetu i u spoljnom svijetu postoji onoliko raznolikosti koliko i u čovjeku.“ – Charaka Samhita

 

Ajurveda, drevna mudrost o zdravlju i iscjeljenju, smatra se najstarijim i sveobuhvatnim sistemom zdravstvene zaštite. Rukovodeći se ritmom i zakonima prirode, ajurveda nas podsjeća na to da je zdravlje uravnotežena i dinamička integracija našeg okruženja, tijela, uma i duha i da je svaka osoba jedinstvena i tako joj treba pristupati. Ciljevi ajurvede su prevencija bolesti, ponovno uspostavljanje narušene ravnoteže i poboljšanje kvaliteta života kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost, način života i korišćenje biljaka.

Prema ajurvedi, postoji pet elementa (etar, vazduh, vatra, voda i zemlja) koji čine svijet oko nas i svijet unutar nas. Da bismo razumjeli tijelo, moramo razumjeti pet elemenata. Naše psihološke sklonosti, kao i naših pet čula i različiti aspekti funkcionisanja našeg organizma, povezani su sa sa pet elemenata. Pet elemenata se kombinuju u tri primarne životne sile, tri energije-pokreta (Vata), transformacije (Pitta) i strukture (Kapha), poznate kao doše, koje upravljaju našim tijelom, umom i duhom.

Svaka od tri doše je prisutna u svakoj osobi, ali njihove proporcije variraju od osobe do osobe. Svako od nas ima jedinstveni udio ove tri sile koje oblikuju našu prirodu zavisno od genetike, ishrane i životnog stila roditelja, kombinujući se u sedam tipova (V, P, K, VP, PK, KV, VPK). Naša konstitucija utiče na naš izgled, na način na koji razmišljamo, reagujemo i na naš doživljaj svijeta.

Vata doša (vazduh i etar) je odgovorna za sve pokrete u tijelu, uključujući disanje, cirkulaciju, govor, gutanje, eliminaciju i nervne impulse. Osobe kod kojih dominira Vata su obično mršave, izrazito visoke ili izrazito niske, sitnih očiju, suve i tanke kože i zagasitog tena. Imaju suvu, tanku kosu, često kovrdžavu, izražene vene i zglobove sklone pucketanju. Zubi im mogu biti krivi ili nejednaki, a desni skloni povlačenju. Apetit i moć varenja su im promjenljivi, a stolica uglavnom suva.
San im je lak i skloni su nesanici, nemirnim snovima i noćnim morama. Brzo govore, brzo hodaju, a nivo energije im je promjenljiv. Bistrog i žustrog uma, Vate su kreativne, maštovite, intuitivne, komunikativne, prilagodljive. Sklone su promjenama i nedostaje im rješenost i doslednost. Znaju biti površne, zanesene i rasijane. Gasovi, nadutost, konstipacija, bol u donjem dijelu leđa, prekomjerno suva koža i usne, grčevi u mišićima, nedostatak daha, strah, nesigurnost, pretjerana briga, nedostatak stabilnosti, osjećaj usamljenosti i izolacije, neki su od simptoma otežane Vate.

 

Pitta doša (vatra i voda) je energija transformacije i odgovorna je za varenje, tjelesnu temperaturu, nivo hormona, vizuelnu percepiju, inteligenciju, glad, žeđ, kvalitet kože. Osobe u kojima dominira Pitta su obično srednje visine, težine i izdržljivosti, svijetlih očiju srednje veličine osjetljivih na svjetlost, svijetle, tople, osjetljive kože sklone pjegama i mladežima. Kosa im je mekana i rijetka i obično rano osjede ili oćelave. Zubi su blago žućkasti, skloni karijesu, a desni krvarenju.

Imaju dobro varenje i dobar, nekad prekomjeran,  apetit.  Ne podnose vrućinu, skloni su pojačanom znojenju i mekanoj stolici. Imaju dobar san, a energija i izdržljivost su im umjereni. Pitta osobe su inteligentne, oštroumne, imaju dobru koncentraciju, memoriju i moć zapažanja. Uredni su, hrabri, istrajni, imaju dobre sposobnosti za organizaciju i liderstvo i dobri su govornici. Ambiciozni su i disciplinovani, ali znaju biti svojeglavi, pretjerano kritični, samovoljni i ponašati se zapovjednički. Upale, infekcije, akne, osip, ekcem, gorušica, mučnina, dijareja, groznica, kisjeo ili gorak ukus u ustima, sklonost ka krvarenju i modricama, crvenilo i upala očiju, razdražljivost, bijes, kriticizam, netolerancija i ljubomora, neki su od simptoma otežane Pitte.

 

Kapha doša (voda i zemlja) je energija podmazivanja i strukture. Daje tijelu stabilnost i izdržljivost, pomaže u formiranju masnog, mišićnog i koštanog tkiva, štiti i podmazuje digestivni trakt, podmazuje zglobove, štiti i hrani mozak, pluća i srce.

Osobe u kojima dominira Kapha su snažne građe, jakih mišića, krupnih kostiju i skloni su gojenju. Oči su im obično velike sa dugim trepavicama, zubi krupni i jaki, koža mekana, debela sa sklonošću da bude masna a kosa gusta, sjajna, često talasasta i masna. Apetit im je nevelik, ali postojan, a varenje i metabolizam spori, pa teško gube kilograme, čak i kad malo jedu. San im je dobar i produžen, obično imaju dobru snagu i izdržljivost i najčešće su zdrave i otporne. Prilično su inertne i vole da provode život sjedeći.

Kapha osobe su tolerantne, odane, požrtvovane, pune ljubavi i saosjećanja i na njih se možete osloniti.  Nijesu pretjerano kreativne ni preduzimljive, ali preuzete obaveze dobro izvršavaju. Romantične su i sentimentalne, ali su sklone pretjeranom vezivanju za ljude i stvari. Prehlade, kašaj, astma, problemi sa sinusima, otežano varenje, otoci, gojaznost, visok holesterol, dijabetes, osjećaj težine u tijelu i umu, posesivnost, zavist, pohlepa, lijenost i letargija, neki su od simptoma otežane Kaphe.

 

 

Ajurvedski pristup je individualan. Ishrana, fizička aktivnost, način života i korišćenje biljaka su prilagođeni pojedinačnim konstitucijama. Razumjevanje svoje konstitucije i načina održavanja njene ravnoteže je ključ za prevenciju i oporavak od bolesti.

 

 

Autor : Žana Burić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *