tehnika

Nadi šodan je jedna od osnovnih tehnika pranajama – tehnika disanja, koja svojim benefitima veoma brzo utiče na naše telo i naš um. Značenje reči ,,nadi” je kanal kroz koji protiče životna energija a ,,šodana” predstavlja čišćenje. U prethodnom tekstu ,,Ida,pingala i sušumna nadi” spominjemo aktivnost leve i desne hemisfere mozga. Nadi šodan je tehnika koja balansira obe hemisfere mozga. Znamo da se njihov ritam smenjuje, takođe i aktivnost ,te upravo zbog toga i radimo tehnike kako bi energija neometano tekla, što nas vraća u prirodan balans.

Način izvođenja

 

Sesti u udoban položaj gde su leđa prava. Može to biti siddhasana, ili položaj sa opruženim nogama, naslonjenih leđa uz zid i sl. Levu ruku položimo na levo koleno, a uvek DESNOM (sa desne strane imamo tri režnja) napravimo NASAGRA MUDRU (koja nas povezuje sa ADŽNA ČAKROM) tako što prislonimo srednji prst i kažiprst do tačke između obrva.

Počinjemo i završavamo sa udahom na desnu nozdrvu. Tako da ciklus kreće pritiskom domalog prsta, koji zatvori levu nozdrvu i udah teče na desnu, zatim palac zatvori desnu nozdrvu i izdah teče na levu, udah –leva i  izdah desna. To je jedan kompletan ciklus. Nakon tehnike završavamo udahom na desnu nozdrvu i izdahom na obe. Poželjno je ostati u meditaciji bar još par potpunih udaha i izdaha gde se već nakon prvog izvođenja Nadi shodan oseća razlika. Osetimo snagu tehnike, upijemo benefite koju nosi i postanemo svesni sinergije daha i pokreta.

Važno je ostati svestan i budan u toku tehnike disanja. Prvih par puta, tri ciklusa biće dovoljno da se pokrene energija u telu. Zatim prelazimo na 9, 18, 27 itd.ciklusa ili zavisno od potrebe i mogućnosti. Nadi shodan tehnika može da se praktikuje svaki dan. Vremenom se dah produbi i tada možemo savladati tehniku ,,UĐAI” kojom dišemo sporije i dublje i benefiti su snažnije.

 

nasagri

 

Upozorenje

 

Na početku praktikant može osećati nemire, slab dotok vazduha, gušenje ili imati potrebu da plače i čisti sluzi iz nosa. Tada treba postepeno raditi sa nozdrvama, vizualizovati da dišemo na ,,određenu” nozdrvu a disati na obe. Možemo pokušati tehniku tako što brojimo do pet, vremenom povećavati do deset itd. svaki udah i izdah. Ljudi koji imaju devijaciju nosa, klaustrofobiju, astmu , imaju posebne benefite od nadi shodan tehnike, ali baš njima samo prvih par puta može biti veoma neprijatno. Već nakon par dana tehnike nadi shodan, praktikant oseća neverovatno olakšanje.

 

Zašto je važno raditi NADI ŠODAN tehniku?

 

-ovu tehniku mogu da koriste apsolutno svi, u bilo kom trenutku, svaki dan, dok je za praktikante joge poželjno da se radi pre asana.

-čisti respiratorni sistem i ublažava alergije

-čisti telo od toksina

-balansira endokrini sistem

-balansira levu i desnu hemisferu mozga, žensku i mušku energiju

-podstiče mentalnu jasnoću

-smanjuje stres i anksioznost

-povećava koncentraciju i volju

 

Postanimo svesni koliko toga dobrog možemo učiniti za sebe, uz samo malo volje i pažnje naš psihosomatski sistem se razvija u veoma pozitivnom smeru.

 

Autor : Marijana Pješčić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *