mlada zena meditira tokom trudnoce

Meditacija je drevna tehnika za  pronalaženje mira u sebi

Razne su definicije i oblici meditacije pa se ovde nećemo previše baviti definisanjem i detaljnim objašnjavanjem ove tehnike. Fokusiraćemo se na opuštanje koje se postiže meditiranjem a koje je preko potrebno ženama tokom trudnoće.

Period trudnoće je vreme koje sa sobom nosi velike promene na svim poljima ženinog života. Sve se menja: telo, način razmišljanja, način funkcionisanja, način ishrane, dnevne aktivnosti. Žena se priprema za jedan veliki i ozbiljan preokret u svom životu. Uznemirenost je potpuno prirodna za drugo stanje a ono što je najpotrebnije ženi u ovom periodu jeste mir.

Kako to postići kada misli vrve u glavi kao u košnici? Da li će sve biti u redu? Da li beba dobro napreduje? Hoću li biti dobra majka? Da li je ovaj bol normalan ili se događa nešto opasno? Voli li me suprug? Šta ako nešto pogrešim? Šta ako beba ne bude dobro?

Ovo je samo delić pitanja koje se roje u glavi trudnice. A tek strahovi… od porođaja, od nepoznatog, od bola, za zdravlje deteta, za sopstveno zravlje…

Deluje kao da ne postoji ništa što bi bilo od pomoći i što bi moglo da otera ovakve misli i osećaje. Međutim, u ovakvim trenucima ženi upravo može da pomogne MEDITACIJA.

 

 

Kako da meditiram?

Vrlo je lako. Za meditaciju potrebno je izdvojiti svega 15ak minuta. Naravno, može se i mnogo duže meditirti ali 10 do 15 minuta je minimum za postizanje mira i uravnoteženosti. U doba dana koje nam najviše odgovara pronađemo miran kutak i udobno se smestimo. Možemo sedeti ili ležati. Trudnicama koje su u poodmakloj trudnoći preporučuje se da leže na boku. Mogu se koristiti i jastučići, ćebad, peškiri kao podrška za što veću udobnost. Kada se udobno smestimo, umirimo se i fokusiramo na disanje.

Pratimo svesno svaki udah i izdah dok dišemo lagano kroz nos i tako provedemo određeno vreme. Ovde se može uključiti i vizualizacija. Možemo zamisliti kako udišemo belu svetlost koja ispunjava čitavo naše telo od disajnih organa, preko krvotoka ulazi u svaki kut organizma, preplavljuje sve naše organe i ispunjava nas zdravljem i mirom. Sa svakim izdahom zamislimo kako iz sebe izbacujemo sve negativno, sve što nas opterećuje, sve mračne misli i osećanja. Potom možemo zamisliti kako ova isceljujuća svetlost grli i obavija svaki deo tela naše bebe u stomaku i pomaže joj da lepo, zdravo i pravilno napreduje. Možemo takođe vizualizirati kako se porođaj već završio i sve je proteklo savršeno, ili čak možemo zamisliti naše dete kako je poraslo i trčkara radosno po parku ili livadi. Takođe vrlo je interesantno vizualizirati kako želimo da naša beba izgleda, ili šta god želimo, samo je važno da to što zamišljamo izaziva mirna, topla i nežna osećanja u nama.

Šta postižem meditacijom i vizualizacijom?

Mnoge su dobrobiti meditacije i vizulaizacije u trudnoći. Najpre meditacijom se telo opušta do te mere da se pokreću procesi samoisceljenja. Na taj način se ublažavaju ili potpuno nestaju mnoge tegobe koje prate trudnoću kao što su mučnine, grčevi, bolovi u zglobovima, otežano disanje u drugom trimestru, reguliše se apetit i nivo šećera u krvi, balansira se lučenje hormona. Tokom meditacije luči se hormon sreće pa je trudnica zadovoljnija i opuštenija, a to kako se majka oseća od izuzetne je važnosti za razvoj bebe. Vizualizacija pomaže da se tokom meditacije fokusiramo na ono što želimo. Nije li divno zamišljati svoju bebu kako raste i razvija se najbolje moguće? Nje li divno vizualizirati kako je sve onako kako mi želimo, kako je porođaj dobro prošao, kako je beba već u našem naručju?

Naravno nemojte očekivati potpuni preokret preko noći ali već posle prve meditacije sasvim sigurno ćete osetiti blago poboljšanje i takvu opuštenost da ćete poželeti ponovo da meditirate. Najbolji rezultati postižu se svakodnevnim meditiranjem. Mogu vam pomoći i brojne vođene meditacije i vizualizacije koje možete naći na internetu, a možete se priključiti i nekoj joga grupi za trudnice gde se nakon svakog časa radi ovakvo opuštanje. Posebno bih preporučila meditaciju u platnu za lebdeću jogu. U njemu se luljuškate isto kao i vaša beba u stomaku i uživate u slobodi bestežinskog stanja.

 

Autor : Tijana Marić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *