devojka stoji u crvenom platnu u prirodi

Propriocepcija je relativno nov termin, ali veoma važan naročito za treće doba života, a veoma karakteristično i za ovo doba godine. Danas postoje proprioceptivni treninzi na neravnoj površini i deo su joga asana u balans pozicijama. Ono što još ne znamo a moj zadatak kao autorke sistema vežbanja na platnu jeste da vas upoznam sa propriceptivnim treninzima na platnu koji možda najbrže deluju i poboljšavaju sistem za ravnotežu. Sada ću postupno deo po deo kao puzzle da povežem sistem vežbanja na platnu i sistem ravnoteže (osećaj za telo u prostoru).

 

Šta su proprioceptori?

To su receptori koji se nalaze u mišićima, tetivama i zglobovima. Ovi receptori odgovaraju aktivnom kretanju i gravitaciji. Oni su kao prenosioci informacije od mišića do CNS (Centralnog nervnog sistema) o izduživanju ili skraćenju mišića i kada se desi nagli pokret oni neverovatnom brzinom alarmiraju CNS, a onda se desi nešto kao „grč“ koji ne dozvoli da se ide dalje i dublje u neki pokret. To može da bude prilikom velike želje da se na joga času uđe u krajnji položaj ili prilikom pada kada su ovi receptori naročito važni. Ovde ćemo reći da su proprioceptori deo sistema za ravnotežu.

 

Šta čini sistem za ravnotežu?

-Vizuelni sistem koji nam govori gde se nalazimo.

-Vestibularni, a to je mreža kanala u ušima koji nas obaveštava o položaju naše glave.

-Proprioceptivni sistem koji nas obaveštava o različitim dužinama mišića, kao i o opterećenju sile koja prolazi kroz mišiće.

Svi ste već čuli da sa godinama se menja gustina kostiju (osteoporoza) i da zbog toga kosti postaju „sunđerastije“ ali isto tako sa godinama slabi i vestibularni sistem i samim tim narušava se ravnoteža.

Sada zamislite da starija osoba sa slabim kostima i lošom ravnotežom koja na snegu treba samo otići do prodavnice ili izaći iz kuće iz bilo kog razloga a onda pada na najmanjoj poledici i kreće prelom koji kada smo mlađi brzo se regeneriše a kod starijih to su obično teške operacije i velike komplikacije.

 

Najbolja preventiva za ravnotežu i funkcionalno telo?

Podsticanje (provociranje) receptora kroz vežbe ravnoteže, antigravitacione vežbe i vežbanje na neravnom terenu koji je blago nestabilan.

 

Lebdeći sistem kao najbolja investicija za treće doba

Kada kažem da je ovo investicija odnosno ulaganje u svoj sistem za ravnotežu ne kažem da ljudi koji su već u 7 ili 8 deceniji života ne mogu vežbati (mogu i to se zove – restorativni lebdeći sistem) već da je najbolje početi u periodu kada je neuro-mišićna-skeletna struktura jaka i zdrava.

Najveći broj proprioceptora (receptora) se nalazi u stopalu, vratu i sakroilijačnoj oblasti.

Kada se lagano ljuljate na jednoj nozi stojeći na skupljenom platnu ili kada ste u poziciji  npr. Virabadrasane (Ratnik pozicija iz joge) u raširenom platnu ili okrenuti naopačke gde se vaš vrat može slobodno kretati jer vas drži platno na kukovima i nema pritiska na vrat, vi tada izazivate, provocirate vaše proprioceptore. Mišići moraju brzo odgovoriti da bi se suprostavile sile koje poremećena ravnoteža stavlja na telo. Kada ovako pripremite telo redovnim vežbanjem povreda je manje verovatna jer će u iznenadnom trenutku vaši proprioceptori brzo odreagovati i dovesti telo u ravnotežu ili najbezbedniji položaj.

Lebdeći sistem vežbanjase bavi obrazovanjem i mudrošću  tela. Svi znate da je obrazovan i mudar čovek zaštićen od povređivanja usled banalnih procesa a analitičan i pažljiv kod komplikovanih situacija i ekspeditivan kod iznenadnih situacija pa je isto i sa telesnim delom našeg postojanja.

Ovde sam vas samo informativno upoznala sa ovom temom kako bi imali još potpuniji uvid u vaše telo i njegovo osvešćivanje. Nije mi cilj da ovaj tekst bude stručan već razumljiv. Na kursu Ledećeg sistema (Modula 2) ceo sistem se prenosi na praktičnu nastavu.

 

Više o kursu i sistemu vežbanja možete pogledati na www.ledećisistem.rs

                   Zdrav  i slobodan pokret  želim vam u 2019.

 

 

Autor : Ana Ninković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *