Jedan od mojih nastavnika joge u Rišikešu pitao me je kakav stil joge praktikujem i podučavam i odgovorila sam Vinjasa. ,,Aštanga?” – Pita. ,,Ne, slično je, ali ne isto, Vinyasa Flow “, kažem.

,,Aaa, to je kao Beer Joga!” Kaže on na moje veliko iznenađenje. ,, Hm… Ne, nema nikakve veze sa tim”, kažem skoro uvređeno. ,,To je dinamičan, fluidan tip joge, gde je kretanje povezano sa disanjem… Kao Surya Namaskar (Pozdravi Suncu)! Hoćeš da ti malo pokažem? ” – pitam očajnički i počnem da plešem asane u ritmu disanja pre nego što je stigao da mi odgovori.

Odatle je došla moja ideja da pišem o Vinyasa Flow-u.

 

 

Termin vinjasa se odnosi na sinhronizaciju pokreta i disanja, koji pretvara statične asane u dinamičan tok i potiče od aštange, stila joge koji je stvorio veliki guru K. Pattabhi Jois u Mysore, Indija. Ali savremena Vinjasa (Flow) je nesto poput freestyle aštange, jer se ne pridržava njene rigidne strukture. Vinyasa Flow sadrži mnoge, gotovo sve, pozicije uključene u aštanga serije, ali ne zahteva da praktikant vežba istu sekvencu iz iste serije svakog dana.

Na primer, u aštangi studenti ne mogu preći na sledeću seriju poza bez savladavanja trenutnog. Vinjasa joga razbija ta pravila, često uključujući poze nekoliko aštanga sekvenci u jednom času kao i pranajamu (vežbe disanja), meditaciju i nekad pevanje mantri. Pored toga, u Vinjasi pozivamo učenike da uvek slušaju svoje telo i poštuju svoja ograničenja i ne guramo ih dublje u pozu ukoliko nisu spremni.

Nakon što sam vežbala ili bar probala gotovo sve stilove joge koji postoje, moja ljubav prema Vinyasi  Flow-u raste sve više i više jer za mene ona znači kreativnost i slobodu da modifikujem ne samo svoju praktiku već i praktiku koju delim sa drugima. Moj čas jednog dana može da podseća na power yogu ili aštangu, a sledećeg možda na dinamičnu Hatha ili Slow Flow.

Na mojim časovima koriste se principi hate, iyengar, anusara, dok poslednji deo može da podseća na restruktivnu jogu, pa čak i na jin. Često vežbamo sa muzikom. Tokom prakse koristimo Ujjayi disanje, tehniku disanja kroz nos, koji zvuči kao okeanski zvuk (ili Darth Vader) i to vas drži ovde i sada, u jedinom trenutku koji zaista postoji, gde se pojavljuje magija.

 

 

U Indiji, nakon mnogih časova hata joge, shvatila sam zašto toliko volim vinjasu: zato što je sinhronizacija između tela, uma i daha hipnotizirajuća, euforična, meditacija u pokretu. Izgleda kao ples jer je fokus na disanju i putovanju između asana, a ne samo na postizanju poravnanja (što ne znači da nas nije briga o poravnanju!).

Postoji mnogo vrsta joge i zato se kaže da je joga za sve. To zavisi od vas i vašeg ukusa, kao i od faze u kojoj ste u svom životu. Ako ste probali neki cas i nije vam se svidelo, ne odustajte, nastavite da tražite dok ne pronađete ono što vam lezi. Neovisno o jogi koju praktikujete, cilj je uvek isti, prema Patanjaliju “Yoga chitta vritti nirodha” (Ioga Sutra 1.2): sa jogom um postaje tih da bi doživeo krajnju ili apsolutnu stvarnost.

Kad su naše misli mirne i naš um je u prirodnom stanju spokojstva, možemo se okrenuti ka samorealizaciji.

Namaste

 

 

Autor : Ivana Maure

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *