devojke praktikuju fly jogu

Šta je to?

Restorativni sistem vežbanja u platnu je nežni i isceljujući stil joge sa platnom kao podrškom za telo prilikom izvođenja položaja. Ova moćna metoda fokusira se na izvođenje serije blagih pokreta koji otvaraju kukove i kičmu čine fleksibilnijom pri čemu istežu i opuštaju mišiće. Restorativnu tehniku vežbanja u platnu čine potpune inverzije tela zajedno sa raznim formama istezanja i uvrtanja kičme i razgibavanja i otvaranja kukova.

 

Za koga je restorativna joga u platnu?

Ovaj način vežbanja je za ljude sa slabijom fleksibilnošću, ali i za sve one koji žele svoje telo da obraduju umirujućim stilom vežbanja. Ljudi koji imaju bolove u leđima na časovima restorativne joge u platnu priuštiće svojim leđima upravo ono što im je potrebno: opuštanje, istezanje, jačanje.

Kako veći deo vremena tokom dana provodimo u sedećem položaju, pršljenovi se “sabijaju” što dovodi do bolova u leđima i nepravilnog držanja tela. Vežbanje uz pomoć platna za lebdeću jogu omogućava da se poveća međupršljenski prostor i tako smanji pritisak i ublaži bol. Pored toga izvode se položaji koji će ojačati mišiće.

 

Kako izgleda čas?

Platno za restorativnu jogu okačeno je na nekih 20-ak cm od poda tako da se vežbe izvode na tlu u stojećem, sedećem ili ležećem položaju dok platno predstavlja pomagalo (oslonac za telo). Klasični joga položaji na taj način izvode se mnogo lakše a istezanja i uvrtanja su dublja. Određeni broj položaja izvodi se u platnu iznad tla što pruža neverovatan osećaj slobode i opuštenosti.

 

 

Kako sam otkrila restorativnu jogu?

Nakon porođaja mom telu je bila potrebna posebna nega kako bi se povratilo jer sam tokom trudnoće morala da mirujem. Za moje telo to je bilo jako teško jer sam godinama unazad bila veoma aktivna, tako da je dugotrajno sedenje i ležanje ostavilo poprilične posledice.

U ovom osetljivom periodu tražila sam najadekvatniji oblik vežbanja jer mi klasični joga položaji nisu prijali. Kičma je bila kruta i ulazak u većinu vežbi predstavljao mi je bolni napor. U mom traganju pojavila se Ana Ninković sa svojim lebdećim sistemom vežbanja i preporučila mi restorativno vežbanje u platnu.

Otišla sam kod nje na Rtanj gde sam završila obuku, zaljubila se u restorativnu jogu u platnu i sada uživam u svim dražima ovakvog načina vežbanja. Zbog toga što sam i sama iskusila dobrobiti ovog isceljujućeg stila joge, poželela sam da svoje znanje i iskustvo podelim sa ljudima kojima je potreban ovakav način vežbanja.

 

 

Autor : Tijana Marić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *