opuštanje

Vežbači joge susreli su se sa joga nidrom na kraju redovnog časa. Nažalost, mnogo instruktora i onih koji se za to obučavaju, preskaču taj deo časa. Da li se radujete joga nidri ili biste pobegli sa tog dela časa? Zašto?

Vežbači umeju da kažu da mogu i kod kuće tako da leže. Da li je zaista tako? To nije samo uobičajeno ležanje. Iskustvo vežbača početnika je takvo da im treba određeno vreme da uspostave kontakt sa određenim delovima tela. Kroz joga nidru možemo se osloboditi nagomilanih tenzija.

Svakodnevnom stimulacijom naših čula, previše informacija stiže u naš svet, a mi se osećamo umornim. Zanemarujemo sebe i sopstvene potrebe. Umor je postao deo svakodnevnice, a opuštanje je najčešće gledanjem televizije, filmova, serija, čitanjem novina, knjiga, a sve to opet sa sobom nosi stimulaciju naših čula, na drugačiji način.

Mnogi usled ovakvog ritma življenja ne mogu uveče da utonu u san. Govore da im ,,san beži”, a neretko posežu za lekovima. San postaje plitak, izjutra se bude opet umorni, a ciklus se nastavlja kao i prethodnog dana. Napetost ostaje dok se dani smenjuju.

 

san

 

Usled usmerene pažnje na spoljašnje aktivnosti i događaje, zanemarujemo potrebe tela i signale koje nam ono šalje. Takav način života dovodi do raznih psihosomatskih bolesti. Savremen čovek kao da ne može da živi bez svakodnevnog stresa. Redovnom praksom joga nidre postižemo rasterećenje ne samo na fizičkom, već i na psihičkom nivou.

Joga nidra se izvodi na kraju časa, posle vežbanja, kao deo opuštanja, relaksacije. Telo spava, a um je budan. Instruktor daje uputstva na koje delove tela vežbač usmerava pažnju. Tom prilikom, moždana aktivnost se smanjuje, telo se opušta i vežbači često ulaze u stanje pospanosti. U joga nidri svesnost se nalazi između budnog stanja i stanja spavanja, takozvano hipnagogno stanje. Dolazimo u dodir sa nesvesnim delom sebe. U određenim situacijama, pod vođstvom iskusnog instruktora, ali pre svega osobe u koju imate poverenje, joga nidra može pomoći u usklađivanju svesnog i nesvesnog stanja. Ako i ne dostignemo to stanje, usled napetosti, ipak ćemo postići određeni nivo relaksacije.

Kako da lakše utonete u san? Uz pomoć joga nidre možemo preventivno delovati na naše psihofizičko stanje. Uspostavite kontakt sa sopstvenim telom i naučite osnovne delove joga nidre. Iskoristite višestruke blagodeti joga nidre: opušteno i odmorno telo, psihička rasterećenost, smanjen nivo stresa, poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

 

Autor : Ivana Stanojević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *