crno bele dirke na klaviru

U svakodnevnoj uporabi, pojam zvuk koristi se u glazbi koja je od pamtivijeka imala važnu ulogu u životima ljudi. Religijske obrede, značajne društvene ili pučke događaje, svečanosti i zabave, oduvijek je pratila glazba. Uz glazbu se okupljamo, veselimo i družimo, prepušteni njezinim ritmovima plešemo i opuštamo se. Koristimo je za zabavu, izražavanje, slavlje, svečanost, slobodno vrijeme i komunikaciju. Sviramo glazbu na svadbama kako bismo proslavili ljubav, a na sprovodu za opraštanje od naših voljenih.

Bilo da smo glazbeno skloni ili ne, to je najvjerovatnije jedina stvar koja zaista povezuje sve ljude, svih kultura i vjera na cijeloj zemaljskoj kugli.

Zvuk nam može promijeniti raspoloženje. Na treningu aerobika može nas pokrenuti, a na satu joge potaknuti mir i koncentraciju. Zvuk ima snažan utjecaj na to kako se osjećamo tijekom dana. Naša tijela i umovi različito reagiraju na nepodnošljivu buku vibracijske bušilice i na žubor vode u potoku. Razmislite o svakom trenutku kako ste se osjećali kada ste slušali tužne pjesme ili kako se osjećate kada slušate živahnu glazbu.

Drugim riječima, od nekih se zvukova jednostavno osjećamo bolje nego od drugih. Bilo da naš svjesni um obraća pažnju ili ne, naše tijelo tijekom dana iz zvukova uzima određene vibracije koje ga mogu dodatno energizirati ili mu oduzeti energiju. Radi toga, upotrebom zvuka na određeni način, moguće je čak i potaknuti iscjeljivanje.

Sve oko nas, svi predmeti, sva priroda, ljudsko tijelo pa i misli vibriraju na određenoj frekvenciji, a sve što vibrira, proizvodi i zvuk. Upotrebom određenih frekvencija, putem zakona rezonance, možemo utjecati na svaku stanicu u tijelu i čitavom našem biću.

 

 

Svaka naša stanica, tkivo i organ imaju svoj osnovni ton. Kada zbog utjecaja stresa, zagađenosti ili teških energija, stanice i organi počnu vibrirati drugačijom, nižom frekvencijom, nastaje zastoj u protoku energije koji se manifestira kao napetost, strah, depresija i bolest. Ovu činjenicu potkrjepljuje sve veći broj istraživanja koji ukazuju na to da zvuk može pomoći u smanjenju stresa, dubljem opuštanju pa čak i iscjeljivanju.

Za razliku od visoko fokusiranih i brzih vibracija koje se koriste u ultrazvuku (tehnologija koja se u bolnicama koristi za razbijanje bubrežnih kamenaca ili provjeravanje zdravlja fetusa, npr.), zvučna terapija djeluje nježnije, ali jednako snažno i vraća tjelesne vibracije vlastitim prirodnim stanjima.

U novije vrijeme zvučna terapija se počinje koristiti kao preventivna medicina ili kao potpora tradicionalnim medicinskim tretmanima. Oni koji su je iskusili svjedoče da pomaže kod olakšavanja bolova ili tegoba, kod nesanice, slabe cirkulacije, prehlade, depresije, za brži oporavak, zacjeljivanje rana, za oslobađanje od blokada, za poticanje intuicije, za bolju koncentraciju, za opuštanje, za samopouzdanje i radost života…

Čak i ako nemamo mogućnost biti blizu rezonantnih instrumenata (tibetanskih zdjela, gongova, zvončića, bubnjeva i sl.), koji se koriste u zvukoterapiji, iscjeljenje zvukom je dostupno svima. Uvijek. Iscjeljivati se možemo i glasom, a možemo i otići u šetnju i uživati u prirodnoj iscjeljujućoj harmoniji.

I zaista postoji razlog zašto smo dolaskom na svijet dobili dva uha. I jednostavan alat kako sami sebi pomoći živjeti život u skladu i harmoniji.

Nešto više o Čarobnoj moći zvukoterapije, pročitajte ovde.

 

 Autor : Andreja Sladoljev

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *