joga i sport

Joga nije sport. Principi joge su upravo suprotni principima sportskih takmičenja. U današnje vreme smatra se da se u domenu tehnike, taktike i fizičke pripreme u savremenom sportu došlo skoro do vrhunca ljudskih mogućnosti. Ali, šta je to što izdvaja vrhunske sportiste u odnosu na prosečne? Može se pretpostaviti, unapređenje drugih elemenata kojima se do sada nije poklanjala dovoljna pažnja. Performanse vrhunskih sportista se mogu poboljšati mentalnim treningom, podizanjem energetskih potencijala, posebnom ishranom i sl., a sve sa ciljem unapređenja psihofizioloških funkcija njihovog organizma. Pomoć u ovom pravcu može da pruži joga kao dopuna sportskom treningu.

Joga je u suštini stanje uma u kojem je on miran i spokojan. Ciljano dostizanje spokoja uma neverovatan je podvig, pa su zato razvijene posebne fizičke vežbe koje pomažu da se što lakše približi tom stanju. Umirivanje uma je takođe prilično neopipljiv i nemerljiv cilj. Sa druge strane, napredak postignut u savladavanju nekog joga položaja može se proceniti na osnovu držanja tela, mogućnosti istezanja i vremena tokom kojeg se u tom položaju može zadržati. Lakše je ovladati nečim opipljivim kao što je telo, pa onda preći na nešto ne tako opipljivo, spokoj uma.

U današnje vreme joga postaje sve popularnija, a primećuje se i sve veći i širi spektar njene zastupljenosti u sportu. Učestalije je zastupljena i u redovnim treninzima vrhunskih sportista, kako u svetu, tako i kod nas. Posebno je koriste teniseri, košarkaši, fudbaleri, maratonci, plivači, upravo zato što takve discipline zahtevaju, pored fizičkog treninga i mentalnu i duhovnu uravnoteženost i istrajnost. Prema pisanju našeg tenisera Novaka Đokovića, on je redovno upražnjavao vežbe joge, relaksacije i meditacije da poboljša svoje performanse što je i doprinelo njegovim vrhunskim rezultatima.

Joga je veoma korisna dopuna sportskih treninga. Pravilno izvođenje joga položaja obogaćuje treninge, prvenstveno aktivirajući i istežući grupe mišića koje su bile zapostavljene. Takođe, utiče i na povećanje fleksibilnosti i snage, ravnoteže, produbljeno disanje, veći kapacitet pluća, smanjen krvni pritisak, obezbeđivanje prevencije od povreda i mnoge druge dobrobiti. Ako se joga pravilno radi, posle treninga će se uvek osetiti obilje energije i životnog dinamizma. Tokom vrhunskog izvođenja igrač često ulazi u zonu meditacije gde ceo doživljaj biva prožet opuštenim stanjem mira u pokretu. Misli se smiruju, emocije osvešćuju, i na taj način bude unutrašnje latentne snage. U tom momentu može se iskoristiti maksimum fizičkih i energetskih resursa za postizanje vrhunskog rezultata.

Vežbanjem joge utiče se na povećanje performansi sportista u različitim oblastima kao što su fizička i mentalna priprema, kao i prevencija od povreda. O svakoj od ovih oblasti biće reči u nekim od narednih tekstova.

 

 

Autor : Željko Mojsilović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *