ispruzene ruke okrenute ka svetlosti Sunca

Uvod:

Ovo je odlomak iz jednog poglavlja moje knjige ,,Dvanaesta Kuća”, koju sam originalno pisao na engleskom jeziku, a koja je na sajtu Harper Collins-a za neobjavljene pisce za pet meseci stigla u konkurenciji od 12000 knjiga na 4 mesto. Prevod na Srpski je takođe moj.

Odlomak:

..Kada dođe flaša crnog vina, svi podigoše čaše i nazdraviše. Džonove nozdrve počeše da se pune finim punim mirisom kada su njegove usne dodirnule crveno piće. Osetio je osveženje kada ga je tamno-crveni fluid, ohlađen na sobnu temperaturu, zagolicao po ustima i skliznuo niz grlo. Na njegovo iznenađenje, vino je bilo izvrsno. Na prvi gutljaj, Danijel nije imao baš isti osećaj, dok mu je vino sapiralo stomačnu kiselinu iz usta. Ali već na drugi, bilo je osvežavajuće kao jutarnje tuširanje.

Saša je počeo da objašnjava teoriju religije. ,,Džone, reci mi, šta ti znaš o Isusu Hristu?”
Kako više nije bio napet, Džon je doista mogao da uživa u konverzaciji. “Pa, znam uglavnom što i svi ostali. Ukratko, on je sin božiji, umro razapet na krstu i zatim vaskrnuo.”
Saša radosno podiže kažiprst u vis ,,Aha, odmah ću te ovde zaustaviti. Kako znaš da je to istina? Kako znaš da je Isus sin božiji?”
Džon se osećao malo zbunjeno. ,,To je opšte prihvaćeno znanje. Svi to znaju.”
Brancin preliven domaćim maslinovim ulje, belim lukom i peršunom stiže za sto. Bio je ispečen do savršenstva u staroj peći na drva i mirisao je božanstveno. Sve petero uzeše po lagani zalogaj s uživanjem pre nego što Saša nastavi priču. ,,E ovo pokušavam da vam kažem. Vi uzimate zdravo za gotovo da je Isus Hrist sin božiji na isiti način kao što mislite da samo belo vino treba da se pije sa ribom.”
,,Još uvek ne razumijem šta pokušavaš da kažeš.”
,,Kakva ti je riba? Jel’ ide dobro uz crno vino?”
Džon je morao da prizna da je zaista uživao pijuckajući Vranac dok je polako mezio brancina. Izraz na njegovom licu je bio odgovor koji je Saša tražio, pa nastavi.

,,Vidiš! Do pre par minuta nisi ni želeo da probaš crno vino sa ribom, ali sada shvataš da ova kombinacija nije uopšte loša. Nadam se da ćeš početi da preispituješ i druga verovanja koja možda imaš.”
,,Ako ciljaš na moju religiju, ne postoji ništa što možeš reći što će poljuljati moje verovanje. Za tako nešto trebalo bi mnogo više od mog priznanja da nisam bio u pravu oko vina.” Dopustio je da mu pobegne stidljivi osmeh.
,,Verovatno si u pravu, ali najmanje što mogu je da probam da te uputim u ono što ja mislim da je pravi smer.” Sada se Saša smešio. “Isus Hrist nije bio sin božiji, već Bog Sunce.”
Džon protrese glavom. “Odakle ti sad ovo? To je smešno!”

Saša je smireno insistirao. “Da bi razumeo moj argument, moraš biti familijaran sa Zodijakom i Precesijom Ekvinoksa.”
,,Kakve veze horoskopski znakovi imaju sa hrišćanstvom?”
Saša nastavi objašnjenje, ,,Drevne civilizacije su prepoznale da od prilike svakih 2150 godina, izlazak sunca na jutro proljetnog ekvinoksa se pojavi na različitom sazvežđu ili znaku Zodijaka.” Mahao je rukama na sve strane dok je objašnjavao. ,,Ovo je povezano sa Zemljinim laganim geganjem pod uglom dok ona i dalje održava rotiranje oko svoje ose. Ova pojava izlaska sunca na različitim znakovima Zodijaka se zove precesija, jer se sazvežđa kreću unazad. Vremenski period potreban precesiji da prođe kroz svih 12 znakova (ili 12 sazvežđa) je grubo 26,000 godina.

Drevni narodi su ovo zvali Velikom Godinom, a vreme za koje bi se izlazak sunca pojavljivao pod isitim znakom Zodijaka (istim sazvežđem) su zvali Doba. Tako imamo 12 Doba u jednoj Velikoj Godini. Oni su ovo znanje stavili u spiritualni simbol Zodijaka sa godišnjom putanjom sunca predstavljenom kao krug u centru i 12 znakova Zodijaka koji predstavljaju svako sazvežđe i svaki mesec u godini u krugovima oko centra. Tu je i krst koji preseca kroz sredinu sunčeve putanje sa vertikalnom linijom koja predstavlja solisticije i horizontalnom linijom koja predstavlja ekvinokse. Ovaj krst koji preseca sunčevu putanju na 4 jednaka dela, takođe predstavlja 4 godišnja doba i nije simbol hrišćanstva, već paganska adaptacija spiritualnog simbola Zodijaka.”

Svi su sada pomno pratili šta je Saša govorio. Nastavio je nakon još jednog zalogaja ribe. ,,Čitava Biblijska priča je metaforička priča, adaptacija Zodijaka. Ako poseduješ znanje i obraćaš malo više pažnje, to je očigledno.”
Džon je postao nestrpljiv. ,,Još uvijek mi nije jasno. Kako je to očigledno?”

,,Isus je centar Hrišćanske religije i ima 12 apostola. Sunce je centar Zodijaka i ima 12 sazvežđa. Kako se približava zima, sunce se diže sve niže i niže, tako da dani postaju sve kraći i hladniji. Drugim rečima, priroda umire. Sunce se uzdiže na najnižu tačku na horizontu 22. Decembra i diže se naredna 2 dana do iste najniže tačke na horizontu pre nego što ponovo ne počne da se postepeno uzdiže. Zato su najkraći dani u godini 22., 23. i 24. Decembar. Pagani su verovali da sunce umire 22. Decembra i ostaje mrtvo 3 dana. Isus je umro i bio mrtav 3 dana, baš kao i sunce. Pagani su verovali da se sunce ponovo rađa 25. Decembra kada se podigne za 1 stepen više tog dana. Isus je rođen 25. Decembra.

Međutim, u Hrišćanstvu, kao i u paganskim religijama, uskrsnuće sunca i uskrsnuće Isusa Hrista se ne slave sve do proljetnog ekvinoksa ili Vaskrsa. Ovo je zato što za vreme proljetnog ekvinoksa sunce i zvanično prevladava nad zlom tamom, jer od tada vreme dana postaje duže od vremena noći i počinju revitalizujući uslovi proleća.”

Džon se opirao, ali negde duboko u sebi je znao da nikada stvarno nije preispitivao svoja religijska verovanja i uzimao ih je zdravo za gotovo. Setio se razgovora sa Aleksandrom o činjenici da pobednici pišu istoriju. Pomislio je, Moraću da nabavim listu za lektiru za prosvetlenje, ali ovo ne može sve biti istina. Mnogo je! Pa reče, “Da li su ovo tvoji glavni argumenti?”

,,Ne, samo te polako pripremam. Biblijska priča ustvari samo reflektuje simboličko kretanje kroz 3 Doba, dok najavljuje četvrto. Hajde da pogledamo priču u Starom Testamentu na trenutak. Kada je Mojsije sišao sa planine Sinaj sa 10 Božijih Zapovesti, bio je veoma uzrujan kada je video da ljudi obožavaju idola zlanog teleta. Naredio im je da se odreknu idola i da pobiju sve one koji to odbiju. Ovde je simbolično rečeno da Doba Bika, predstavljeno Zlatnim Teletom, završava, te da počinje Doba Ovna, koje je predstavljeno Mojsijem.”

Džon je bio radoznao. “Na koji način ovo pokazuje da počinje doba Ovna? Nema pomena ovna ili ovce u priči.”
,,Jevrejski narod i do dana današnjeg ima tradiciju da duva u ovčiji rog. Mojsije je predstavljao novo doba Ovna, Druge religije su takođe simbolično predstavljale završetak Doba Bika. Npr. Bog Mitra je predstavljan kako ubija bika.”
,,Ali to još uvijek ništa ne dokazuje.”
,,Ne dokazuje, ali ovo su sve interesantne koincidencije, zar ne? S druge strane, koje dokaze ti imaš za tačnost Biblijske priče? Ima mnogo poznatih istoričara koji su živeli u vreme Isusa Hrista, ali ga ni jedan nigde ne pominje. Zar ne misliš da je to malo čudno?”

 

Nastavak možete pročitati ovde

Teks o piramidama u Gizi možete naći ovde.

 

 

Autor : Bojan Zečević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *