osoba u belom praktikuje joga mudre dok sedi na ljubicastoj joga asuri

Šta jogini najviše vole? Naravno joga nidru.

Svako me je posle joga nidre pitao da li je to moglo još malo da traje, a ja im uvek poželim dobrodošlicu nazad, a odakle nazad, iz stanja potpune opuštenosti.

Joga nidra znači psihički (svesni) san jogina, ona predstavlja metodu za postizanje potpunog fizičkog, emocionalnog i mentalnog opuštanja. Cilj je da se jogin opusti, relaksira i izleči sam sebe. Ona može da se upotrebi kao uvod u spavanje, koje tada postaje efikasnije. Većina ljudi odlazi na počinak sa velikim brojem nerešenih briga o kojima intenzivno misli u procesu usnivanja i bude se još umorniji.

 

Kako ona deluje na um?

Kada je opuštenost potpuna prijemčivost uma je veća. Kada je svesnost povezana sa svim čulima prijemčivost je manja. To je tajna joga nidre. Zbog procesa intelektualizacije, saznanje koje ide ka mozgu ne ostavlja svoj trag. Ali kada se malo isključi um i uđemo u stanje koje nije ni dubok san, niti potpuna budnost svi utisci koji deluju na um postaju snažni i ostaju u njemu.

Utisci koji uđu u podsvesno ne mogu da se izbrišu, oni rastu i obogaćuji sve aspekte života. Dok radite joga nidru treba imati na umu : ,,Ja neću da spavam”  i da se trudite da ostanete budni. Ali i ako zaspite, joga nidra i tako deluje.

 

 

Sistematskim upražnjavanjem joga nidre trostruka napetost se progresivno smanjuje:

 

  • Mišićne tenzije vezane za telo

 

  • Emocionalne tenzije – ove tenzije je nemoguće opustiti običnim snom-inopuštanjem, za njih je potrebna metoda kao sto je joga nidra kojom se cela emocionalna struktura opušta

 

  • Mentalne tenzije – posledica naporne mentalne aktivnosti. Iskustva koja naša svest registruje tokom života nagomilavaju se u mentalnoj sferi i povremeno izbijaju na površinu utičući na samo telo, um, ponašanje i reagovanje. Kada smo tužni, ljuti ili razdraženi stanje ovog duha najčešće pripisujemo površnim razlozima, dok je pravi uzrok promenjenog ponašanja u nagomilanim tenzijama na mentalnom nivou.

 

 

 

Autor : Marko Ilić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *