devojka igra sa rasirenim rukama u pink dukserici u prirodi

Čak i onda kada mislimo da se ne krećemo, u našem sistemu se sve pokreće. Svi sistemi za lučenje tečnosti, krvotok, naša energija struji kroz meridijane ili energetske kanale.

 

Zamislimo naš telesni sistem kao reku, zatim kao drvo ili samo kao stolicu?

Dok ne krenete na jogu, Vi znate Vaše telo kao nešto što se kreće i sedi, postoji i uglavnom brinete koje ste boje i veličine stavili na to telo. Ulazak u svet joge je ulazak u reku (ne na početku vežbanja) ili dodirivanje tog drveta iznutra.

Joga će Vas kroz prvi osvešćeni dah povezati sa Vašim PROTOKOM u gornjim disajnim organima, ali i razbistriti vaše lice. Ako Vas instruktor pažljivo vodi kroz disanje i uvodi u asanu kao u HRAM, onda ćete imati sreće, pa ćete nakon joga časa hodati uspravno, neće Vam, barem narednih sat vremena, pasti na pamet da uzmete telefon iz tašne ili da psujete dok vozite.

 

Nakon par meseci Vi ste već ,,navučeni” na jogu? Zašto?

Postoje brojni hemijski procesi u organizmu koji se dešavaju prilikom određenih asana, prilikom istezanja se luči endorfin, svaka vrsta uvrtanja je deo podsticanja rada stomačnih organa, i sl.

Onda dolazi na red joga nidra, Vi tada po svom telu šetate svesnije nego po japanskom parku i sa većim uživanjem.  Dolazite do vrata podsvesti, ako u međuvremenu ne zaspite (jer glas instruktora može biti u drugoj frekvenciji i uspavati Vas).  Puštate svoje sankalpe (dubinske odluke), ponovo kao dete ulazite u svet mašte i svet Vam se čini beskrajan i svemoguć!

Prolazi prva godina, prolazi druga godina praktikovanja joge. Vaše telo već zna sve asane, poznaje i njihov redosled, naš ego sada po prirodi stvari želi više, umesto u reku, mi sada želimo da uđemo u okean! Prolazi 5 godina – nista se ne dešava! Niti smo ušli u samadhi, niti nas je sirsasana (inverzivna asana) prosvetlila i učinila srećnijim. Mi i dalje u istom gradu, u istim terminima, posećujemo joga časove i sada nam je to umesto naše oaze, nase sklonište. Postoji i drugi put! Napuštamo joga časove jer smo čuli za Thai Qi ili Qi Gong u kraju, a neko samo promeni stil joge, ode u aštangu ili kundalini sistem joge, tražimo novu reku, okean.

A voda je voda!

 

 

Šta je to sve vreme nedostajalo jogi ili nama?

Mi smo ušli u reku joge i ona je protočna, ali smo stali u nju umesto da plivamo! To se nije slučajno desilo, to je naš preslikan mentalni program na stvarnost. Uvek težimo šablonskom kretanju, življenju, izgovaranju rečenica, donosimo po našem mentalnom šablonu odluke u životu, sve dok ego koji ne voli AKTIVNU STATIČNOST ne poželi da ode dalje.

 

A šta se tu dešava?

Pa ego voli putovanja, nova poznanstva, nove diploma, nova znanja, ali ne voli da se zadrži ni u jednom sistemu gde ce ga uvući nesto dublje od puke informacije. Ego samo voli da oseti kakva je teperatura vode i odlazi dalje.

Kada bi zašli malo dublje u naše telo, a to možemo kroz pokret, tako što ćemo mikro kretanjem oslobađati tenzije iz mišića (tenzije u mišićima skladište naše emotivne sadrzaje!), tada bi na površinu krenulo da izlazi nešto sa čim mi ne bi mogli da se nosimo, nešto što mislimo da bi nas pojelo! Žene u PMS-u imaju promenu tih stanja, jer se telo umiri i kada se pokrene grafov folikul kroz bol izadje i nešto malo podsvesnog, zato mislim da su to naši DUHOVNI dani – naš ciklus!

Zbog ovoga, i joga asane su krenule putem izdržljivosti i snage, koja je bez pravog cilja površna! Pravi cilj je povezivanje tela u jednu celinu i osećanje protoka prane ili Qi–a kroz telo. Asana ne sme da nas zarobi! Stanete u asanu, zategnete i poravnjate celo telo i proverite da li možete sa bilo koje strane tela da odete u drugu asanu? Ne samo napred ili nazad! Onda ćete osvestiti koliko imate ili nemate telesnih blokada. Joga nije za svakoga ali svako može da pokuša.

 

Šta je sve vreme nedostajalo jogi!? Protok! Poznavanje informacionih polja.

Ko ima najprotočniji sistem vežbanja i ovakva znanja? Kina! Japan!

Vezbajući sa suprugom Qi Gong, koji je opet njegov pročišćen sistem vežbanja Qi Gong-a (oslobodjen od prazne forme), povezala sam jogu sa protokom Qi-ja u telu, kao i terapeutsku metodu Feldenkrajs, koja je samo dala još bolji ukus praktikovanju!

Ono što je najmudrije, već je u nama, mi samo treba da ga prepoznamo. Npr. svi spiralni pokreti su blagodet za telo? Zašto? Naša struktura DNK je spiralna, u Qi Gongu to već znaju! Moji praktikani znaju da kažu, da nije ni važno kako se zove to što vežbamo, kada neizmerno PRIJA! Osećaj povezanosti svih mišića i zglobova u telu kroz pokret, plus pažnja i dah koji daju energiju kretanju, imaju zajednički glagol –PRIJA!

Kada se oslobode mentalni obrasci u našoj mapi uma, tada se ta sloboda življenja preslika na naše telo, a onda i na naše kretanje i ophođenje prema svetu oko nas i u nama! Ovde je segment kretanja i uklapanja joge i Qi Gong-a. Naravno, video mnogo toga oduzme, a i ja nisam baš filmska zvezda! Hahaha!

Kada se oslobodi svaki Vaš mišić, tetiva, organ, krvotok, um, onda grad (naročito veliki) postaje teskoban, onda je 60 kvadrata stana kao kavez, potrebne su vam širine i visine. Nemaju svi mogućnost za to, ali zato naš tim od nekoliko porodica koje su otišle i već duže vreme borave u planini, i imaju odličan život, prave za sve ljude koji nemaju svoje mesto u prirodi, centar koji smo nazvali Rtanjska škola zdravstvenog vežbanja! Tu mogu doći svi učitelji sa svojim učenicima i boraviti ispod piramide, meditirati ili vežbati!

Kroz spajanje Qi Gonga i joge, ali i planine, naš primitivni mozak (hipotalamus) jača i povezuje se sa intelektualnim, spoljašnjim, gradeći jakog i uravnoteženog ČOVEKA! Tada ste Vi spremni za dobro i istinsko obrazovanje.

 

 

Autor : Ana Ninković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *