Pojam ajurveda se najčešće poistovećuje sa alternativnom medicinom koja nam dolazi iz Indije. Iako ajurveda zaista nudi odličan medicinski sistem, medicina je samo delić daleko šire i dublje priče. Osim toga, medicina podrazumeva lečenje bolesti. S druge strane, ajurveda se fokusira na održanje zdravlja,  postizanje balansa, življenje srećnog i ispunjenog života.

Šta je zapravo ajurveda?

Neki ajurvedu zove „naukom o dugovečnosti“, drugi „znanjem o životu“. Ja lično volim da kažem da je ajurveda mudrost življenja ili kako se to danas popularno kaže „umeće življenja“. Svrstala bih je čak u neku vrstu filozofije jer sadrži pregršt smernica i uputa za srećan i uravnotežen život.

Ajurveda nam dolazi sa istoka, iz Indije, i stara je bar 7000 godina. Nastala je u okviru Veda, drevnih indijskih knjiga mudrosti. Veruje se da su sve vedske mudrosti otkrili i doneli „vidovnjaci“ poznati kao rišiji. Oni su istraživali sopstvenu svesnost, a zatim su sva svoja otkrića sistematizovali u Vede, kako bi i manje prosvetljena bića mogla oplemeniti svoj život mudrošću. Kada je indijska kultura s početka milenijuma ušla u svoje zlatno doba tada su sistematizovani i prvi važni tekstovi o ajurvedi. Nastaje centralno ajurvedsko delo Čaraka Samhita, koje se najviše bavi medicinom.

Ajurveda proučava život u svim njegovim slojevima i uključuje i biljke i životinje koliko i ljude. Bavi se balansom uma, tela i duha, energijom i njenim tokovima, a sve u cilju postizanja i održanje zdravlja i životne radosti.

 

Zdravlje, balans i tokovi

Zdravlje se danas u modernom svetu definiše kao odsustvo bolesti. S druge strane, ajurveda zdravlje posmatra mnogo dublje i zdravu osobu karakteriše kao onu koja je stabilna u samoj sebi, čiji je korak lak, a osmeh i lice zrače osećajem radosti. Drugim rečima, zdravi su oni koji se osećaju dobro, poletno i celovito. Kako postići ovo stanje? Ključ je u balansu. Balansu čega? Balansu uma, duha i tela. Balansu sopstvenog bića. Balansu tokova.

Ajurveda se fokusira na prirodne tokove i sisteme kanala koje nam je majka Priroda dala. Neki od tih kanala su fizički, opipljivi – poput sistema za varenje, sistema za odbacivanje otpada. Drugi su suptilniji, energetski. Kada postoji nesmetan protok energije i materije kroz naše kanale tada je vitalnost organizma jaka.

Šta nam ajurveda nudi?

Ajurveda nam nudi smernice za zdrav i izbalansiran život. Govori o malim ritualima koje je dobro praktikovati. Govori o ponašanju, nezi tela, uma i duha. Govori o ishrani. Daje nam smernice šta, kad i kako raditi, uzimajući u obzir našu okolinu, godišnje doba, životno doba, čak i pol, kao i ličnu energetsku konsituciju.

Jedan dobar ajurvedski lekar upoznat je i sa osnovama kulinarstva, muzike, plesa, duhovnosti i drugih disciplina koje mogu da doprinesu zdravom življenju. U iste vode trebamo i sami uploviti kako bismo umeli da održavamo svoje telo, um i duh u balansu i miru. Zagrebite dublje sa mnom u učenja ajurvede, dajem vam reč da ćete otkriti jedan magičan svet.

 

 

 

Autor : Gorana Belić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *