ciljevi u životu

Definicija cilja po Wikipediji: Ciljevi su krajnje tačke prema kojima su usmerene naše aktivnosti.

U životu su  nam potebni ciljevi. Od onih malih, svakodnevnih, do onih velikih za koje je potrebno više vremena i strpljenja.

 

Zašto treba imati ciljeve?

 

Gotovo sigurno bez ciljeva bili bismo potpuno izgubljeni i nesigurni u suštini našeg postojanja. Ciljevi nam omogućavaju bolju orijentaciju u životu uopšte, treniraju naše fizičke i mentalne sposobnosti svaki put iznova. Na taj način ciljevi podstiču naš lični razvoj i odgovornost. Na putu do ostvarenja ciljeva mi razvijamo veštine i talente.

 

put za ostvarenje ciljeva

 

Dooobroooo… A kako postaviti cilj?

 

Da bi ste odredili cilj bitno je da znate šta želite. Najrealniji su oni ciljevi koji nas čine srećnim. Bilo koju ideju, koju ste u glavi na samo par trenutaka razvili u kratak film, prebacite u cilj! Da, ta misao zbog koje ste se osetili srećno neka sada postane Vaš cilj.

U ostvarivanju ciljeva bitan je način razmišljanja i način gledanja na situacije oko sebe. Kao i za sve, tako i za ostvarenje ciljeva potrebno je uložiti truda i energije. One pozitivne, naravno. Dobro se pripremiti za sve što se na tom putu može desiti, i osmisliti način kako sigurno stići do cilja.

Zapišite taj cilj… u notes, telefon, zalepite papirić na frižider, kako god.

 

spisak ciljeva

 

Sada kada imate cilj, potrebno je da odredite u kom pravcu ćete se kretati kako bi ste do tog cilja i stigli.

 

Postavite sebi okvire. Odredite vreme koje Vam je potrebno. Razmislite o aktivnostima koje ćete preduzeti. Probajte da predvidite moguće prepreke na tom putu, kao i način na koji ćete ih savladati ili izbeći.

Motivacija je ono što će Vas sigurno voditi ka cilju. Budite sigurni u rezultat, a o neuspehu ni ne razmišljajte. Dozvolite sebi da na tom putu budete fleksibilni. Odbacujte neke stvari koje Vam se više ne čine bitnim. Pomerite rokove, ali ne odlažite i ne odustajte od krajnjeg cilja. Držite fokus i pravac i budite sigurni da ste na pravom putu.

I kada  konačno ostvarite Vaš cilj, obratite pažnju na ono što ćete videti, čuti, osećati. Sve to neka Vas motiviše da idete napred, još dalje u svojim željama, da se razvijate i učite.

Ne zaboravite da, kako oni veliki, tako i oni mali, svakodnevni ciljevi pomažu da imamo više samopouzdanja i preuzmemo kontrolu u našem životu.

 

Jeste li spremni?

 

Autor : Jelena Torlaković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *