Zvezdano nebo

Od najranijih vremena, koliko daleko ljudska svest ,,seže’’, čovek se zagledao u nebo i prihvatio da je danju svetlost Sunca ta koja definiše njegovu realnost, a noću pak, Mesec, sa svim zvezdama, tj. nebeskim telima, vidljivim golim okom.

Radoznalost je ono što čoveka karakteriše još od najranijeg detinjstva, pa tako se isti i zapita, ČEMU sve to na nebu, i zašto on to vidi? Logika zvezda ili ti učenje o zvezdama, je ono što je postojalo od praistorije do današnjeg dana u gotovo svim civilizacijama sveta, a pretrpelo je ogromnu evoluciju kroz Istoriju, jer kako se čovek koji se bavi astrologijom menja i evoluira, tako i to ogromno polje znanja i simbola poprima čovekove potrebe.

Zato je astrologiju teško postaviti u bilo okvir, jer ona je bila neraskidiva naučna disciplina zajedno sa astronomijom, medicinom, meterologijom…., ali ona je i umetnost, jer je interpretira ČOVEK, a to je pre svega subjektivni pristup interpretaciji beskrajnih simbola koje mi doživljavamo svakoga dana, i konačno, zbog svega navedenog, astrologija ima pre svega metafizičku osnovu!

 

Astrologija rezultati analize

 

Mi živimo konstante vremenske cikluse, i vezani smo za iste upravo kroz smenu godisnjih doba, što je Sunčani (Solarni) ciklus, a još i više kroz  mesečne cikluse, tzv. Lunarne cikluse kojima i definišemo smenjivanje godišnjih meseci – 12 ukupno. Da ne pominjemo da nam je vreme i definisano radnom nedeljom, i smenjivanjem dana u nedelji, pa baš zbog te definisanosti našeg zemljanog vremena, nastade specifično razmišljanje astrologa da ciklusi vremena moraju imati značenje.

U doba Vavilona su astrolozi prvi put zvanično ostavili svoja zapažanja o ciklusima kretanja nebeskih tela, dajući istim signifikacije i povezivajući ih sa nečim natprirodnim, što opet utiče na prirodu, jer prva astrologija i beše sasvim naturalna. Danas, u bližoj istoriji, nakon otkrivanja transcedentalnih planeta : Urana, Neptuna,Plutona, astrologija je otišla u neku sasvim novu dimenziju, i ona se neprestano razvija ostavljajući sve više i više prostora za istraživanje i razmišljanje.

Astrologijom vlada planeta Uran, a to je konačno oslobođenje, moć sadašnjeg trenutka, kosmička svest, svest koja je ubrzana i koja poprima humanu stranu života, gde su svi ljudi braća, svi su jednaki i podjednako važni, jer Vodolija, znak astrologije i svih nauka, jeste ljudski znak, sa simbolom čoveka! Pa tako astrologija ponajviše tumači čoveka, njegovu svrhu, njegovo postanje, njegovo vreme i okolnosti u kome je nastao, uvek posredujući između onoga što SUDBINOM zovemo, i SLOBODNOM VOLJOM.

 

 

Autor : Vojislav Perućica

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

One Reply to “Šta sve astrologija jeste?”

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *