Pranajama

Pranajama je most koji spaja prostor između fizičkog tela (asane, položaja) i uma, duše (meditacije). Pranajama je tehnika disanja i unutrašnji instrument kojim svesno budimo svoje biće. Prana znači sveprisutna, životna sila, a jama znači kontrola. Prana teče našim bićem, primordijalna je hrana za celi svemir.

Asane nas pripremaju za pranajamu, a pranajama za meditaciju. Kroz taj proces, pranajamom jačamo imuni sistem, povećava se perfuzija pluća, aktiviraju se alveole, osnažuje muskulatura, povećava se tolerancija na bol, izdržljivost je veća… Koncentracija, volja i pažnja su snažnije, kreativnost razvijenija. Tehnikama disanja balansiramo idu i pingalu (leva i desna nozdrva), sušumnu nadi, odnosno levu i desnu hemisferu mozga. Disanje kroz nos stimuliše čulo mirisa, koje najbrže budi uspomene i emocije (miris lavande pojačava alfa talase u delu mozga koji utiče na opuštanje, a miris vanile asocira na zaštićenost, jer su hemijske komponente vanile pronađene u majčinom mleku). Na taj način dolazimo do nesvesnih područja uma gde se eventualno zarobi neka samskara (impresija) koju je potrebno osvestiti i prihvatiti.

 

Tekst sa osećanjima

 

Napomena: U slučaju da postoji devijacija ili bilo kakav problem, stručnjaci znaju kako se može kompenzovati tehnika. Takođe, ako se tehnika radi na usta, dokazano je da i tada ima svojih prednosti.

S obzirom na to da emocije ostavljaju tragove i da su potpuno deo nas, kako radost tako i tuga (raga i dveša), potrebno je prihvatiti da je i tuga emocija, ona koja razara i peče, ali normalna reakcija na gubitak i probleme. Duga proživljavanja tuge, pak, mogu veoma štetno uticati na disanje, ali i na razvoj čoveka.

Pranajama budi smelost ka racionalnoj percepciji.

Kapacitet koji vremenom stvaramo dubokim, svesnim disanjem razvija toleranciju da na lakši način pristupamo i opraštamo svim ekscesima iz spoljnog sveta, kao i sebi samima, da brže preuzimamo odgovornost za svoj život i prihvatamo život u potpunosti.

Čovek, kao i svi živi organizmi, vrši razmenu gasova sa svojom okolinom. Snažni integrisani proces uključuje pluća, kardiovaskularni sistem, larinks, farinks, interkostalne mišiće, dijafragmu, kranijalne i spinalne nerve, kičmenu moždinu, moždano stablo i kompleksne signalne mehanizme u mozgu. Mehanizam poznat kao metabolički proces proizvodnje energije neophodne za život. Vazduh je posrednik neophodan za život, a prana je medijum koji povezuje telo, um i dušu.

Postoji pet vrsta prana i podprana:

  • Prana – smeštena u mozgu, glavi, prsima, srcu.

Odgovara elementu vatre. Njena ravnoteža čini nas budnim, oštroumnim, vedrim. Kreće se prema gore. Odgovorna je za opskrbljivanje kiseonikom. Održava telesnu temperaturu.

  • Apana – smeštena u debelom crevu, donji deo trbuha, prema nožnim prstima.

Odgovara elementu zemlje. Kreće se prema dole. Odgovorna je za odstranjivanje otrovnih materija iz tela. Apana uzrokuje defekaciju, uriniranje, ejakulaciju, menstrualni ciklus i ekpulziju fetusa. Pomaže toku digestivnih sokova.

  • Udana – smeštena u plućima i grlu, njen uticaj se kreće prema glavi.

Element je vazduha. Utiče na process povraćanja i podrigivanja. Predstavlja snagu koja održava telo u uspravnom položaju.

  • Samana – trbuh, creva. Pokriva područje između srca i pupka, želudac, jetru, gušteraču i tanko crevo, zatim rad slezine, bubrega i mokraćnih kanala.

Element je vode. Aktivira i kontroliše probavni sistem. Samana utiče na sekreciju sokova i asimilaciju hranljivih sastojaka. Njena preterana aktivnost može uticati na stvaranje gorušice, a smanjena dovodi do astme.

  • Vjana – razmeštena po celom telu putem nervnog sistema, kože i krvotoka, na taj način omogućujući percepciju i osećaj ukusa. Pomaže kod svih funkcija tela. Povezana sa etrom.

 

Pranajama

 

Energija tela može se podeliti, a određenim tehnikama spretno utiče na očuvanje i lečenje kroz pet glavnih prana. Međutim, to se može postići i kroz subprane:

*Devadata (nozdrve) – kijanje;

*Kurma (očni kapci) – treptanje;

*Krikal (grlo) – zevanje, glad i žeđ;

*Dananjaja (celo telo) – oticanje, pokreti, ishrana.

Za svaki disbalans u čoveku postoji tehnika kojom se prana vraća u ravnotežu.

Navešćemo neke od tehnika i temperament kod čoveka kome ona odgovara:

*Nadi Šodan (pročišćavanje psihičke mreže);

*Bastrika (disanje koje liči na pokretanje kovačkog meha);

*Kapalabati (disanje koje utiče na čeoni deo mozga);

*Šitkari (dah sa zviždanjem);

*Šitali (dah koji hladi);

*Bramari (snažna kontrola prane).

U slučaju introvertne osobe potrebno je raditi bastriku i kapalabati.

Kada je osoba ekstrovertna, onda u obzir dolaze uđai, bramari, sitali, šatkari…

A kada je potrebno balansiranje – nadi šodan.

Pranajama balansiranje

Kada osetimo potrebu da ohladimo telo i um, na scenu stupaju sitali i šitkari.

Jedna od glavnih tehnika je uđaji disanje. Suptilna, šištava tehnika koja svojim širokim spektrom dejstava smiruje um i nervni sistem, produžava dah, pomaže cirkulaciju, oslobađa od prošlih trauma, oponaša duboki san i pomaže kod insomnije. To su samo neke od prednosti uđaji disanja. Uđaji može da se radi u bilo kom momentu i na bilo kom mestu sa namerom da se dopre do suptilne svesti. To je tehnika koja oslobađa od svih zarobljenih misli. Uđaji može da se radi nezavisno ili u kombinaciji sa pranajamom, a tada se apsolutno pojačava dejstvo.

Pranajama, kao i uđaji, pomaže čoveku da se izdigne iznad svoje nemirne prirode, iznad svoje hrpe misli (manas), jer njegov šištavi zvuk podseća na predanost i svesnost. Individualno je vreme koje je potrebno da se u pranajami osećamo kompletno, harmonično ili predivno, ali je neminovno da će dah u jednom trenutku početi da teče neometano i spontano.

Tražeći svoj put, tražeći svoj prirodan ritam, naš unutrašnji instrument počinje da svira melodiju duše. Sinergija daha i pokreta je trenutak kada pranajama postaje način života.

Kao i kod svih vežbi, svaka od tehnika ima neverovatne indikacije, ali može imati i kontraindikacije, pa je poželjno konsultovati se sa stručnim licem.

Prošli smo kroz osnove značenja pranajame, a uslediće tekst o nadijima, odnosno, energetskim kanalima.

 

 

Autor : Marijana Pješčić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *