mlada zena gleda sta pise na zelenoj tabli

Često se govori o tome kako je poželjno imati visoko samopouzdanje. Shodno tome ljudi pokušavaju da samopouzdanje izgrade, podignu ili povećaju smatrajući da ako nemaju samopouzdanja ne mogu ništa postići i da im samo ono fali kako bi uspeli u različitim aspektima svog života. Kakvo ćemo samopouzdanje imati zavisi od toga kako procenjujemo sebe-kao osobu koja manje ili više vredi (u poređenju sa drugima ili sa idealnom slikom o sebi).

Dakle, ako ja imam visoko samopouzdanje to znači da sebe procenjujem kao veoma vrednu ličnost i suprotno, nisko samopouzdanje podrazumeva da sebe vidim kao bezvrednu osobu. U daljem tekstu biće reči o tome da li je ovakva procena realna i kako samopouzdanje može biti zamenjeno jednim mnogo boljim konceptom.

 

Samopouzdanje gradimo na osnovu globalne samoprocene

 

Obično kada procenjujemo sebe to činimo tako što procenjujemo sebe u globalu. Na primer, govorimo sebi „Ja sam genije“ ili „Ja sam gubitnik“. Obično do ovakve procene dolazimo kada nešto uspemo odnosno ne uspemo da uradimo. Važno je shvatiti da ako u određenoj situaciji nismo uspeli da postignemo ono što smo želeli to ne znači da smo mi u potpunosti nesposobni da uradimo bilo šta.

Neuspeh u određenoj situaciji ne određuje vrednost nas samih, to je samo signal da trenutno nismo u stanju da postignemo ono što smo naumili ali da to u budućnosti možemo popraviti npr. većim ulaganjem truda. Pored toga, iako možda u tom aspektu nismo briljirali postoje još mnogo drugih aspekata u kojima smo dobri. Prema tome trenutni uspeh/neuspeh nije jednako vredan sam/ bezvredan kao osoba već u toj situaciji nisam uspeo da uradim ono što želim i to me ne čini manje ili više vrednom osobom.

 

 

Samopuzdanje se menja sa promenom okolnosti

 

Obično se samopuzdanje gradi na osnovu procene da li smo u nečemu uspeli ili nismo, pa tako se dešava da kada uspemo sebe vidimo kao vrednijim od svih a kada ne uspemo onda smo bezvredni. Dakle, kako se spolja stvari menjaju tako se i mi menjamo. Zapitajte se sada da li je moguće da ista osoba bude istovremeno i najbolja i najgora? Da li je moguće da ista osoba čas „puca“ od samopuzdanja čas joj samopuzdanje manjka? Odgovor je jasan-nemoguće je. Vi ste ista osoba i kada gubite i kada dobijate i taj trenutni ishod nema nikakve veze sa vašom vrednošću.

 

 

Bezuslovno samoprihvatanje kao alternativa samopouzdanju

 

Kada prihvatite činjenicu da je vaša vrednost uvek konstantna i da bez obzira na promenu uslova u sredini (uspeh/neuspeh) vi uvek vredite isto kao i sva ostala ljudska bića onda ste naučili šta je bezuslovno samoprihvatanje.

Bitno je da sebe prihvatite kao osobu koja je kompleksna (vaša ličnost je sastavljena iz puno aspekata-delića od kojih su neki manje a neki više dobri ili loši), kao osobu koja nešto ume da uradi a nešto ne ume, kao osobu koja ima svoja ograničenja i kapacitete jer ih svako ima od kada je stupio na svet, kao osobu koja greši ali isto tako može i da popravlja stvari, kao ljudsko biće čija se vrednost ne menja bez obzira na tuđe ili sopstvene procene.

 

Ovaj tekst možete naći i na sajtu www.vaspsiholog.com

 

Autor :  Sanja Marjanović

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *