Zajedno dve zene uz zalazak sunca

Početak svakog časa joge uglavnom počinje pevanjem mantre, najčešće mantre Om. Upravo taj momenat ostavlja najjači utisak na novog polaznika, te prvi susret sa časom joge neretko bude i poslednji. Početniku je joga, svakako, jedna velika nepoznanica, tek odškrinut prozor ka Dalekom istoku, odakle nam je i stigla. Nepoznavanje elemenata časa joge je najčešći uzrok nelagode i zbunjenosti novopridošlog člana.

Šta je zapravo mantra, šta ona znači, zašto se peva i zašto baš Om?

Pitanja su koja traže jednostavan i prijemčiv odgovor. Treba imati na umu koji je najbolji način na koji ga pružiti, koliko toga ispričati polazniku, a da odgovor ne bude ni suviše opširan, ni suviše pojednostavljen, istovremeno da bude dovoljno dobar, jasan i prihvatljiv.

Reč ,,mantra potiče od dve sanskritske reči. ,,Man” se prevodi kao ,,um”, dok reč ,,tra” označava ,,vozilo” ili ,,sredstvo”. Engleske reči „train”, „travel” i „transportation“ sadrže u sebi reč ,,tra. Dakle, reč mantra bi značila ,,vozilo uma”, odnosno, „sredstvo uma”. U prevodu bi značilo da nas mantra ,,prevozi” iz aktivnosti koje su prethodile času joge i da nam pomaže da se isključimo iz svih aktivnosti kojima smo bili okruženi pre početka časa, a mantrom se, takođe, na kraju časa vraćamo i nastavljamo aktivnosti.

Da li mantre imaju značenje ili su nasumice nabacana slova i slogovi?

Postoje mantre sa značenjem i uslovljene su kulturom i jezikom iz kog potiču i one u sebi sadrže nameru. Mantre bez značenja su jednostavno određeni slogovi koji su odabrani zbog svojih vibracionih svojstava, slično slogovima sedam čakri. Najpoznatija mantra sa značenjem je Gajatari mantra. Najrasprostranjenija mantra bez značenja jeste Om. Njena moć leži u vibracionim svojstvima.

Zašto baš mantra Om?

Zato što je to najstarija mantra koja se pevušila i pre nego što je stvoren jezik.  Istorijski gledano, prvi put se pominje u drevnim hinduističkim tekstovima koji se nazivaju upanišade. Izvorni oblik mantre je bio Aum. Kada se na sanskritu slova a i u napišu jedno pored drugog čitaju se kao o. Om je hiljadama godina potiskivao Aum i zato danas uglavnom izgovaramo Om, dok se u Indiji i dalje izgovara Aum.

Kako se mantra izgovara?

Može se pevušiti naglas ili u sebi. Kada se pevuši naglas, pojačava, koncentriše i širi nam svest. Mantra se glasno izgovara sa poluotvorenim usnama, akcenat je na vibraciji koja se prvo rađa izgovaranjem slova o,  zatim održava i na kraju zamire na spojenim usnama izgovaranjem slova m. Drevni tekstovi kažu da je manta izgovorena u sebi hiljadu puta blagotvornija i jača od izgovorene. Dugotrajnim i učestalim ponavljanjem poistovećujemo se sa njom.

Vibracija mantre Om

Smatra se najuzvišenijom, jer u sebi sadrži sve vibracije koje su ikad postojale i koje će ikad postojati. Kao što bela boja sadrži u sebi sve boje spektra, tako i Om sadrži sve zvukove vibracionog spektra, čak i one koje ne možemo čuti. Zato je i nazivamo himnOM univerzuma!

Zaključak je taj da mantru Om pevamo zajedno na početku časa da se saživimo sa prostorom, da se odvojimo od zvukova i fizičkih osećaja i da naučimo da osluškujemo mir i tišinu. Takođe, mantra je dobra, jer se javlja svest o prelasku iz aktivnosti u stanje energetske povezanosti svih prisutnih u grupi, energija grupe se harmonizuje i na taj način usklađujemo telo, um i duh sa univerzumom.

 

Autor : Jovanka Lola Trajković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *